Vas megyében sem jobb a helyzet

Szerző és fotó: György István Péter 2017.11.22.

Néhány órányi szomszédoláson voltunk Győr-Moson-Sopron megyében. Balfot is érintettük. Utoljára több évtizeddel ezelőtt jártunk ott. A település képe alaposan megváltozott, azonban nem mindenben az előnyére. A világörökség részét képező helyek árnyékában megbújnak az omladozó állami tulajdonú épületek is, amik sokkalta jobb sorsra lennének érdemesek.

Óhatatlanul felmerülnek a kérdések: Miért nem őrizzük meg közös értékeinket, a közelmúlt örökségét? Miért engedik az illetékesek, hogy a teljes pusztulás legyen a sorsuk?

Balfon az ivókút közelében, a főút melletti parkolóval szemben, a volt határőr laktanya lepusztult épülete és környezete fogadja a látogatót. Lehangoló a látvány.  A termetes méretű volt határőr objektum előtt halad a kerékpárút. Az ilyen és hasonló látvány országosan probléma. Vas megyében is számos negatív példa mutatja azt a felelőtlenséget és közömbösséget, amit a mindenkori hatalom az elmúlt közel 3 évtized alatt tanúsított ilyen ügyekben is. Csak néhány példa: 11-es Huszár úti laktanya, Bucsu határátkelőhely épületei, vagy a Hétforrásnál levő volt határőr objektum…

E helyeken végleg eltűnnek a közelmúlt emlékei, és porrá, rommá válnak szüleink, saját munkánk adóforintjai. Mindezért ki lesz a felelős?  Megkockáztatom, hogy senkit nem fognak érte felelősségre vonni, az már most borítékolható!